Kjærlighetssvindel

Med kreativitet og tålmodighet bygger svindlere relasjoner med ofrene sine. Igjen sitter norske menn og kvinner med knust hjerte, tom bankkonto og ofte nye forbrukslån med høye renter.

Internett har blitt en internasjonal sjekkearena som svindlere utnytter. Med kreativitet og tålmodighet bygger svindlere romantiske relasjoner med ofrene sine før de tar kloa i pengene deres. Igjen sitter norske menn og kvinner med knust hjerte, tom bankkonto og ofte nye forbrukslån med høye renter. 

Utnytter ensomhet

Svært mange av de som blir svindlet på denne måten, er kvinner. Mange av ofrene er i starten av 60-årene, men svindelen kan ramme alle aldersgrupper og kjønn. Ved å dikte opp historier og interessante bakgrunner, fanger svindlerne oppmerksomheten din. De finner svakheter og utnytter følelser som ensomhet og sorg, eller et behov for bekreftelse. Over tid klarer svindlerne å overbevise deg om at dere har en genuin relasjon over nett, chat eller telefon. I virkeligheten er det bare kynisk og manipulerende svindel bak tastaturet, med mål om å få fatt i pengene dine.

Begynner som flørt

Den første kontakten oppstår gjerne på nettsider og plattformer i sosiale medier, hvor folk søker kontakt med andre – enten det er for vennskap eller kjærlighet. Folk med åpen profil og mye offentlig informasjon om seg selv ute, er sårbare og enkle bytter for svindlerne.

Et godt selvforsvar mot kjærlighetssvindel er derfor å være forsiktig med hva du deler med andre på sosiale medier. Svindlerne tråler møteplasser på internett og i sosiale medier, der de raskt finner ut om du er enslig og ute etter en relasjon. De tar så kontakt med deg gjennom en falsk profil. Bildene og videoene i de falske profilene lages ved å kopiere andre uvitende personers kontoer på sosiale medier.

Tar seg god tid

Svindlerne er veldig gode til å finne sårbarheter hos ofrene sine, for eksempel om du er ensom og singel. Da vet de at det oppleves godt og smigrende med pene ord og bekreftelse. De vet akkurat hvilke knapper de skal trykke på. En slik samtale kan holde på over lang tid, fra måneder til år.

Gjennom langvarig og daglig dialog over nett dyrker svindlerne relasjonen med deg, ved å bygge opp en person du tror du blir stadig bedre kjent med – og kanskje til og med også forelsket i. Dere møtes eller snakkes sjelden eller aldri i virkeligheten. Dette er et klassisk rødt flagg som varsler om svindel. Et godt selvforsvar mot kjærlighetssvindel er å ikke godta unnskyldninger som «dårlig nett» eller «ødelagt mobilkamera», og alltid søke opp for å få bekreftet informasjonen svindleren oppgir.

«Gode» samaritaner

Svindlerne utgir seg for å være utenlandske forretningsmenn, diplomater, misjonærer, hjelpearbeidere eller krigsveteraner. Fellesnevneren er ofte at de har en viktig jobb eller et oppdrag i utlandet som de skal gjennomføre.

Men det oppstår komplikasjoner, og snart kommer spørsmålene om penger. Det kan være en ødelagt mobil, eller at en slektning er blitt syk og trenger hjelp til å betale sykehusregningen. Kanskje forteller svindleren at han bygd en brønn i et u-land, og møtt på trøbbel hos leverandørene, at han er en hjelpearbeider som samler inn penger til et barnehjem, en tidligere soldat som skal kjøpe julegaver til barn som sulter i et krigsland.

Historiene kommer i mange varianter. Formålene fremstår som gode, noe du mer enn gjerne vil bidra til. Som offer opplever du svindleren som snill og hjelpsom, og det føles godt å hjelpe til selv også. Til slutt lures ofrene til å overføre store beløp til «sin kjære».

Store konsekvenser

Gjennom å bygge oppunder spørsmålene om penger med falske fakturaer, dokumenter, bilder, videoer og e-poster, oppleves svindlerne som troverdige og ofrene blir overbevist om at de kjenner personen på andre siden av tastaturet. I realiteten blir hjelpsomheten deres grovt utnyttet av svindlerne.

Noen av ofrene for kjærlighetssvindel gir fra seg alle pengene de har, sender hele pensjonen sin til utlandet – og kanskje til og med tar opp lån. Andre har tømt kontoene til barna eller foreldrene sine. Selv om varsellampene kanskje har blinket underveis, er det vanskelig å innse hva som skjer når man er så følelsesmessig investert. Og den dagen svindleren skjønner at du ikke lenger har mer penger å bidra med, kutter de gjerne kontakten og etterlater få eller ingen spor etter seg.

Meld fra til politiet 

Kjærlighetssvindel er en form for kriminalitet som ofte er forbundet med skam. Offeret har tapt store penger, og har i tillegg fått hjertet sitt knust. Nettopp derfor er det så viktig å snakke med sine nære og kjære om denne formen for svindel for å unngå at flere blir lurt av kyniske kriminelle, og at de som har blitt svindlet får den hjelpen de trenger.

Meld alltid fra til politiet om du har blitt utsatt for svindel. Dersom du mistenker at du er i ferd med å bli utsatt for kjærlighetssvindel, bryt kontakt med svindlerne og ta kontakt med banken for hjelp og rådgivning. Du bør sikre dokumentasjon i form av navn, e-poster, telefonnumre, skjermbilder, kontonumre og lignende, dersom du er i kontakt med svindlere. Vær obs på flere svindelforsøk dersom du allerede har blitt svindlet, for eksempel om noen tilbyr deg hjelp med å berge pengene fra forrige svindel.

Selvforsvar mot kjærlighetssvindel

  • Bruk sunn fornuft og vær forsiktig med å dele informasjon om deg selv på internett og i sosiale medier.
  • Vær på vakt hver gang en ukjent person tar kontakt med deg – enten det er på sosiale medier, datingsider, e-post eller telefon.
  • Si nei når noen spør deg om å overføre penger raskt, og ikke betal penger til folk eller bedrifter du ikke kjenner eller vet hva er.
  • Vær skeptisk til å motta og overføre penger fra ukjente personer eller folk du ikke har møtt i virkeligheten, som en «jobb», «tjeneste» eller et «oppdrag».
  • Gi aldri gi fra deg kontoinformasjon, BankID-koder, bekreftelser i engangskodeapp, passord eller kopi av legitimasjon.

 

Lær deg mer selvforsvar

Her kan du lese om flere metoder svindlerne bruker for å lure oss nordmenn, og få gode tips til selvforsvar så du ikke blir deres neste offer: