Ikke la deg lokke av investeringssvindlere

Publisert

Illustrasjonsfoto.

Du har kanskje sett tilbud om investeringer som lover eventyrlig profitt og lav risiko? Annonser med kjendiser som sier de har tjent store penger på kryptovaluta? Det er lett å la seg friste, men stort sett er tilbudet alt for godt til å være sant.

En av de som ser konsekvensene av investeringssvindel på nært hold, er Ingrid Grav i Danske Bank. Den offisielle stillingstittelen hennes er Principal Fraud Specialist, men selv kaller hun seg like gjerne «svindelekspert».

– Jobben min går hovedsakelig ut på å avdekke og stanse svindelforsøk. Vi lager systemer og rutiner som hjelpe kundene våre både i forkant og etterkant av svindel, forklarer Grav.

Hun og banken samarbeider også med andre aktører i finansnæringen om bevisstgjøring av kundene gjennom egne nettsider, SoMe, foredrag og artikler i media. – Der det tidligere kanskje ble ansett som negativt for omdømmet å snakke om svindel i det hele tatt, er det i dag mye mer takhøyde for å informere kundene om dette. Anti-svindelkampanjen fra Finans Norge; NO WAY – du lurer ikke meg, er ett eksempel på kommunikasjon som kommer fra en samlet finansnæring.

Slik lurer svindlerne deg

«Skyhøy avkastning til lav risiko». «En dobling av inntekten på bare to måneder». I dag er investeringssvindel blant de vanligste metodene for svindel. Her får svindlerne deg til å overføre pengene selv – gjennom å investere i alt fra krypto til aksjer og eiendom.

– Det er viktig å få frem hvor profesjonelle de som kontakter deg er, understreker Grav. De er ofte veldig hyggelige og hjelpsomme i starten. Blir du skeptisk eller vanskelig skifter de tone og kan bli mye mer aggressive.

En felle mange går i er at de gir svindlerne tilgang til PC-en sin gjennom fjernstyringsverktøy.

– De gjør det ofte så komplisert å forstå nettsiden og opprette en Wallet (lommebok for digital valuta) at kundene selv ender opp med å be svindlerne om hjelp. På den måten får de kontroll over offerets investeringskonto helt fra begynnelsen av.

Ingrid Grav i Danske Bank

Ingrid Grav i Danske Bank. Foto: Danske Bank

«Hvis noen påstår at det ikke er noen risiko forbundet med å investere i kryptovaluta, burde varsellampene blinke»

Ingrid Grav, Danske Bank

Ikke stol på fine grafer

– Investering i krypto er en gjenganger, og svindlerne går etter både privatpersoner og seriøse foretak, forteller Pål Lønseth. Som sjef for Økokrim har han det øverste ansvaret for å bekjempe økonomi- og miljøkriminalitet i Norge.

Hans råd er å undersøke nøye før man går med på noen investeringer.

– Akkurat når det gjelder investeringssvindel, så er det jo faktisk en mulighet for å ettergå disse prosjektene og avdekke eventuelle faresignaler. Hvem er det som driver prosjektet, hvem er medinteressentene, og er det reelle investorer? Her er det viktig å være oppmerksom på at selv om man tilsynelatende får avkastning og grafen går oppover og oppover, så kan man få store problemer den dagen man prøver å realisere profitten. Det kan nemlig være svindel og det er mange som har gått på den smellen, forteller Lønseth.

«Ikke stol på fine grafer du får presentert. Det er veldig lett å lage fine grafer»

Økokrim-sjef Pål Lønseth

 

Et bilde av en mann foran PC, og et eksempel på en falsk investeringsannonse på Faccebook.

Illustrasjonsfoto.

Menn mest utsatt

Det kan selvfølgelig virke fristende med lovnader om vanvittig profitt. Så når slike annonser dukker opp på nettsider og i sosiale medier, er veien til nettbanken kort – spesielt om du er en mann i slutten av 50-årene. Nesten alle ofrene i investeringssvindel er nemlig menn, og gjennomsnittsalderen er 58 år.

– Det er likevel viktig å understreke at vi ser både yngre og mye eldre ofre, og selvfølgelig også kvinner som går i fella, understreker Grav.

Typisk for de falske nettsidene og annonsene, er bruken av kjente personer som fronter tilbudene. Erna Solberg, Olav Thon og Petter Stordalen er bare noen av eksemplene som har blitt misbrukt, og ofte er navn og bilder redigert inn i falske artikler. Det kan for eksempel være en sak om at Jens Stoltenberg har vært på et talkshow og fortalt om hvordan han har blitt rik på investeringer i krypto. Et godt selvforsvar mot denne typen påstander er å undersøke dem ved å søke på
nett, og se om noen troverdige kilder kan verifisere dem.

«De som står bak er organiserte miljøer med store ressurser, og de er ekstremt kompetente»

Ingrid Grav, Danske Bank

Mann som sitter med regnskap og er frustrert.

Illustrasjonsfoto.

Svindelen begynner i det små

Som regel snakker svindlerne som ringer eller melder med deg på engelsk.De kaller seg rådgivere, meglere eller tradere. Kanskje sier de at de jobber på vegne av et selskap som driver med kryptovaluta, blokkjede eller avansert valutaspekulasjon. Til å begynne med ber de om små testbeløp med penger. Gjennom falske «børs-sider» og kursoversikter, får de deg til å tro at investeringene umiddelbart øker i verdi. Slik lurer de deg til å sette inn stadig mer på kontoene deres.

Denne typen svindel kan foregå over lang tid, opptil flere år før den avsløres.

– Det hender vi råder kunder om å ta ut litt penger fra investeringskontoen sin, for å sjekke om det kan være svindel, forteller Grav. Men vi har også eksempler på at kunden har fått ta ut penger. På den måten gjør svindlerne ofrene enda sikrere på at dette er en reell investering. Det beste er å bruke seriøse kryptobørser, og alltid opprette din egen Wallet – og selvfølgelig aldri gi fra deg nøkkelen til denne. Da kan ingen få tilgang til pengene dine, fastslår hun.

Svindler deg igjen og igjen

Dersom du oppdager at du har blitt svindlet og tror du har klart å sette en stopper for det, skal du likevel være på vakt. Svindlerne prøver seg nemlig gjerne på nytt, denne gangen fordekt som selskaper som tilbyr deg å redde pengene fra forrige svindel. Dette kalles gjerne en «recovery scam». Noen ganger venter de tålmodige bedragerne i lang tid før de tar kontakt.

– Vi har eksempler på kunder som har blitt svindlet for ti år siden, som blir fortalt at pengene som ble borte den gangen fortsatt kan komme til rette igjen, forteller Grav. Mot gebyrer og avgifter selvfølgelig, og en prosent av pengene som må betales på forhånd. På den måten svindler de deg enda en gang.

«Hvis et tilbud høres for godt ut til å være sant, så er det ofte det»

Ingrid Grav, Danske Bank

Lær deg selvforsvar mot investeringssvindel

Et godt selvforsvar mot å bli lurt av investeringssvindel er å være kritisk, og aldri gi fra deg kontrollen over PC-en din eller kontoinformasjon, passord eller BankID.

  • Aldri investerer penger via lenker på e-post, Facebook eller andre sosiale medier.
  • Vær kritisk! Muligheter til å tjene mye penger på kort tid er som regel svindel.
  • Er du fremdeles fristet? Sjekk avsenderen via andre kanaler.

Lær deg mer selvforsvar mot investeringssvindel.